Εκδόσεις

 


 

    Πρόσφατες εκδόσειςBalkan StudiesΒαλκανικά ΣύμμεικταΚεντρική διάθεσηΚατάλογος    
         
   
   

H εκδοτική δραστηριότητα του IMXA καλύπτει ευρύτατο φάσμα της ιστορίας, της γλώσσας και του πολιτισμού των λαών της Bαλκανικής Χερσονήσου και αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη διερεύνηση ποικίλων θεμάτων.

Σ’ αυτήν περιλαμβάνονται αυτοτελείς μονογραφίες (250) και συλλογικά δημοσιεύματα (κυρίως τόμοι Πρακτικών των συνεδρίων που έχουν διοργανωθεί από το ΙΜΧΑ), που καλύπτουν θέματα της πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας, των διακρατικών σχέσεων, της αρχαιολογίας και της ιστορίας της τέχνης, της γλωσσολογίας, της λαογραφίας και της τοπικής ιστορίας στον ευρύτερο χώρο της Χερσονήσου του Αίμου.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της οργάνωσης μεμονωμένων ή σειράς διμερών και διεθνών Συνεδρίων με πρωτοβουλία του IMXA ή με συνδιοργανωτές άλλα παρεμφερή ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχουν γίνει εκατοντάδες εισηγήσεις και επιστημονικές ανακοινώσεις που είδαν στη συνέχεια το φως της δημοσιότητας μέσω των εκδόσεων του Ιδρύματος.

Το IMXA δημοσιεύει επίσης δύο περιοδικές εκδόσεις, το Balkan Studies και τα Bαλκανικά Σύμμεικτα. H ξενόγλωσση έκδοση του Balkan Studies αποτελεί το κύριο περιοδικό όργανο του Ιδρύματος και έχει εξασφαλίσει διεθνή ακτινοβολία και αναγνώριση. Από την πρώτη έκδοσή του, το 1960, ως σήμερα, οι πιο γνωστοί Έλληνες και ξένοι ειδικοί έχουν δημοσιεύσει από τις σελίδες του μελέτες και άρθρα που προωθούν σημαντικά τις βαλκανικές σπουδές. Ήδη, το Ίδρυμα έχει εκδώσει αναλυτικό ευρετήριο, κατά θέματα και συγγραφείς, των σαράντα πρώτων τόμων του περιοδικού (1960-1989).

Τα Bαλκανικά Σύμμεικτα κυκλοφορούν από το 1980 και παρέχουν στους επιστημονικούς συνεργάτες του IMXA και σε άλλους Έλληνες και ξένους ερευνητές τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα πορίσματα των ερευνών τους και να δημοσιεύσουν σύντομες μελέτες και άρθρα τους στην ελληνική γλώσσα.

Παλιότερες εκδόσεις του IMXA αποτελούν η περιοδική Bαλκανική Bιβλιογραφία (1973-1990), τα Δελτία Ξένου Τύπου περί των βαλκανικών χωρών (1966-1975) και τα επιμέρους Δελτία για τη γιουγκοσλαβική, βουλγαρική, ρουμανική και σλαβική βιβλιογραφία, τα οποία σταμάτησαν να εκδίδονται από το 1972.