Αρχική σελίδαΒιβλιοθήκηΙστορικό ΑρχείοΟι ΣυλλογέςΣυνέδριαΔιαλέξειςΕκδόσειςe-BooksΠροσωπικόΧορηγοίΕπικοινωνίαΝέα - Ανακοινώσεις  in English
     

ΣΧΟΛΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Ρωσική γλώσσα

     
 

Η Ρωσική γλώσσα καταλαμβάνει την 4η θέση παγκοσμίως, μετά την κινεζική, την αγγλική και την ισπανική, αφού είναι η επίσημη γλώσσα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και των κρατών που προέκυψαν από τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης παράλληλα με τις εθνικές τους γλώσσες. Τη Ρωσική γνωρίζει επίσης πλήθος ανθρώπων στην Ανατολική Ευρώπη και σε άλλες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου διδασκόταν στα σχολεία ως ξένη γλώσσα. Τέλος, πολυπληθείς ρωσικές παροικίες, από τις μεγάλες μεταναστεύσεις του 1917 και της δεκαετίας του 1990, έχουν μεταφέρει τη Ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη τής γης.

Η Ρωσική ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν το κυριλλικό αλφάβητο, που βασίζεται στο ελληνικό και διαδόθηκε στη Ρωσία μέσω της Βουλγαρίας, όπου είχαν καταφύγει οι μαθητές των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Σήμερα αποτελείται από 33 χαρακτήρες.

Ακολουθώντας την ιστορική πορεία της Ρωσίας, η γλώσσα δέχθηκε επιρροές από Ανατολή και Δύση. Ο εκχριστιανισμός από το Βυζάντιο, η ταταρο-μογγολική υποδούλωση και η πίεση Σουηδών και Πολωνών, η ίδρυση της Αγίας Πετρούπολης, οι ναπολεόντειοι και οι τουρκικοί πόλεμοι και τελικά ο 20ός αιώνας με τα γεγονότα που καθόρισαν την παγκόσμια ιστορία, αποτελούν σταθμούς αυτής της πορείας. Από τις σπηλιές των ασκητών, τα φωταγωγημένα ανάκτορα των τσάρων, τα υπόγεια των συγγραφέων, τις καλύβες των χωρικών και τις γιάφκες των επαναστατών αναδείχτηκε ένας μοναδικός πολιτισμός που επένδυσε τα αριστουργήματά του με τη Ρωσική γλώσσα.

Για τον Έλληνα η εκμάθησή της αποτελεί ένα ευχάριστο ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις. Το αλφάβητο, η συνάφεια της γραμματικής με αυτήν της αρχαίας ελληνικής, το πλήθος των λεξιλογικών δανείων από την ελληνική, η ευκολία στην προφορά, καθιστούν τους Έλληνες προνομιακούς χρήστες της Ρωσικής. Χαρακτηριστικό είναι το απόφθεγμα του Μεγάλου Πέτρου: Πιστεύω πως, όπως το αίμα γυρίζει πάλι στην καρδιά από όπου προήλθε, έτσι και ο Πολιτισμός θα επανέλθει, μετά την περιπλάνησή του στη Δύση, στην κοιτίδα του, την Ελλάδα.

 

Πιστοποίηση:

Εξετάσεις γίνονται για τα 6 επίπεδα της Ρωσικής (Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1, Γ2). Τα επίπεδα ορίζονται σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο.

 

Επίπεδο γνώσης

Εξετάσεις

Α1 Στοιχειώδης
Уровень Элементарного Общения

ΙΜΧΑ

Α2 Βασική
Предпороговый (Базовый) Уровень

ΙΜΧΑ

Β1 Μέτρια
Пороговый Уровень

ΙΜΧΑ

Β2 Καλή
Построговый Уровень

ΙΜΧΑ

Γ1 Πολύ καλή

ΙΜΧΑ

Γ2 Άριστη

ΙΜΧΑ

 

Πιστοποίηση γλωσσομάθειας της ρωσικής:

Δείγμα (Α1-Γ2) IMXA

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει υποδείγματα που αφορούν στις εξετάσεις πιστοποίησης γλωσσομάθειας

στη ρωσική γλώσσα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το προμηθευτούν:

Aγορά στο Apple Books: Βαλκανικές γλώσσες

Τηλ: 2310516251

Email: info@literatus.gr

 

 

Επίπεδο A1

Στοιχειώδης γνώση

Ο υποψήφιος πρέπει να έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει το γενικό νόημα μιας συνομιλίας μεταξύ δύο ομιλητών για απλά καθημερινά θέματα. Πρέπει επίσης να έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει το γενικό νόημα απλών γραπτών κειμένων. Πρέπει να ξέρει να χαιρετά, να συστήνεται, να εύχεται, να δικαιολογείται, να μιλά στο τηλέφωνο, να γράφει απλές επιστολές, να ανταλλάσσει πληροφορίες για απλά θέματα κ.ά. Στο γραπτό λόγο πρέπει να έχει την ικανότητα να γράφει απλά σύντομα κείμενα που σχετίζονται με καθημερινές καταστάσεις και να δίνει βασικές πληροφορίες.

Ο υποψήφιος πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί κατάλληλα μορφολογικά, συντακτικά και άλλα γλωσσικά στοιχεία. Στο επίπεδο αυτό ο εξεταζόμενος γνωρίζει περίπου 800 λέξεις.

 

επίπεδο γλωσσομάθειας Α1

 

Επίπεδο A2

Βασική γνώση

Ο υποψήφιος πρέπει να έχει την ικανότητα να επικοινωνεί σε απλό προφορικό και γραπτό λόγο σε μια ποικιλία γενικών γλωσσικών καταστάσεων. Πρέπει επίσης να έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει το γενικό νόημα, αλλά και κάποιες ουσιαστικές λεπτομέρειες μιας συνομιλίας, μεταξύ δύο ομιλητών. Ο υποψήφιος πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τη Ρωσική γλώσσα προφορικά και γραπτά πιο άνετα, χρησιμοποιώντας πιο σύνθετες γλωσσικές λειτουργίες από αυτές του πρώτου επιπέδου. Θα πρέπει να γνωρίζει τα κατάλληλα μορφολογικά, συντακτικά, λεξιλογικά και αλλά γλωσσικά στοιχεία. Στο επίπεδο αυτό ο εξεταζόμενος γνωρίζει περίπου 1.300 λέξεις.

 

επίπεδο γλωσσομάθειας Α2

Επίπεδο B1

Μέτρια γνώση

Ο υποψήφιος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καταλαβαίνει και να εκφράζεται στο γραπτό και στον προφορικό λόγο με υψηλού βαθμού ακρίβεια. Να χρησιμοποιεί σύνθετες εκφράσεις και να ελέγχει γλωσσικές λειτουργίες μέσα στο πλαίσιο των προσωπικών και επαγγελματικών εμπειριών του, να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις που δεν του είναι γνωστές και να μην αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα κατά τη χρήση του προφορικού ή του γραπτού λόγου. Πρέπει να έχει την ικανότητα να εκμαιεύει πληροφορίες και να αντιλαμβάνεται υπονοούμενα σε συζητήσεις. Στον προφορικό λόγο ο υποψήφιος πρέπει να μπορεί να εκφράζει ιδέες με λεξιλόγιο υψηλού βαθμού ακρίβειας. Στο γραπτό λόγο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να γράφει θέματα σχετικά με τις καθημερινές ανάγκες. Ο υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει το σύνολο των μορφολογικών, συντακτικών, λεξιλογικών και άλλων γλωσσικών στοιχείων και να το χρησιμοποιεί κατάλληλα. Στο επίπεδο αυτό ο εξεταζόμενος γνωρίζει περίπου 2.300 λέξεις.

 

επίπεδο γλωσσομάθειας Β1

 

Επίπεδο B2

Καλή γνώση

Ο υποψήφιος πρέπει να είναι σε θέση να κατανοεί συζητήσεις για διάφορα θέματα, πιθανόν άγνωστα σ αυτόν, στις οποίες συμμετέχουν πολλοί ομιλητές. Επίσης, να εκμαιεύει πληροφορίες, να αντιλαμβάνεται λανθάνουσες δηλώσεις στο γραπτό και προφορικό λόγο και να προσδιορίζει το στόχο των διαφορετικών τύπων γραπτών κειμένων. Πρέπει επίσης να είναι σε θέση να εκφράζει αποτελεσματικά απόψεις που προκύπτουν από προσωπικές και επαγγελματικές εμπειρίες, με υψηλού βαθμού ευχέρεια και ακρίβεια λεξιλογίου, σε ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων. Στο επίπεδο αυτό ο εξεταζόμενος γνωρίζει περίπου 5.000 λέξεις.

Ο χρόνος της γραπτής εξέτασης για όλα τα επίπεδα είναι 3h και 40΄. Κατά την προφορική εξέταση οι υποψήφιοι εξετάζονται ανά ζεύγη. Η διάρκειά της είναι 15-20΄ και οι υποψήφιοι καλούνται να μιλήσουν για τον εαυτό τους, να απαντήσουν σε ερωτήσεις που τους θέτουν οι εξεταστές, να συζητήσουν με το συνεξεταζόμενό τους, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους γύρω από κάποιο θέμα. Τονίζεται ότι δίνεται στους υποψήφιους κατάλληλος χρόνος προετοιμασίας.

 

επίπεδο γλωσσομάθειας Β2

Επίπεδο Γ1

Πολύ καλή γνώση

Ο υποψήφιος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καταλαβαίνει και να εκφράζεται στο γραπτό και στον προφορικό λόγο με υψηλού βαθμού ακρίβεια και να χρησιμοποιοεί σύνθετες εκφράσεις. Επίσης να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις που δε του είναι γνωστές και να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα κατά τη χρήση προφορικού ή γραπτού λόγου οποιουδήποτε ύφους και είδους.

Στον προφορικό λόγο ο υποψήφιος πρέπει να μπορεί να εκφράζει αποτελεσματικά ιδέες με υψηλού βαθμού ευχέρεια και ακρίβεια λεξιλογίου. Για τις αυξημένες απαιτήσεις των γλωσσικών λειτουργιών και των επικοινωνιακών καταστάσεων του C1 επιπέδου, ο υποψήφιος πρέπε να γνωρίζει το σύνολο των μορφολογικών, συντακτικών, λεξιλογικών και άλλων γλωσσικών στοιχείων και να τα χρησιμοποιεί κατάλληλα.

Στην παραγωγή γραπτού λόγου καλείται να γράψει φιλικές, τυπικές επιστολές, αιτήσεις, βιογραφικά σημειώματα, να διατυπώσει γραπτά τις απόψεις και τα επιχειρήματά του για δίαφορα θέματα κτλ.

Ο χρόνος της γραπτής εξέτασης είναι 3h και 60. Κατά την προφορική εξέταση οι υποψήφιοι εξετάζονται ανα ζεύγη. Η διάρκεια είναι 30. Στο επίπεδο αυτό ο εξεταζόμενος πρέπει να γνωρίζει περίπου 5000 λέξεις.

 

επίπεδο γλωσσομάθειας Γ1

 

Επίπεδο Γ2

Άριστη γνώση

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι σε θέση να κατανοούν συζητήσεις για διάφορα θέματα, πιθανόν άγνωστα σε αυτούς, στις οποίες συμμετέχουν πολλοί ομιλητές, και να προσδιορίζουν το στόχο των διαφορετικών τύπων γραπτών κειμένων. Πρέπει επίσης να είναι σε θέση να εκφράζουν αποτελεσματικά ιδέες που αντλούνται από προσωπικές και επαγγελματικές εμπειρίες με υψηλού βαθμού ευχέρεια σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων.

Στον προφορικό λόγο οι υποψήφιοι  αναμένεται να είναι σε θέση να εκφράζονται με ευχέρια και ακρίβεια για οποιοδήποτε θέμα τους αφορά, να κατανοούν  οτιδήποτε ακούν ή διαβάζουν.

Ο χρόνος της γραπτής εξέτασης είναι περίπου 4 ώρες . Κατά την προφορική εξέταση οι υποψήφιοι εξετάζονται ανα ζεύγη.Στο επίπεδο αυτό ο εξεταζόμενος πρέπει να γνωρίζει περίπου 15000 λέξεις.

 

επίπεδο γλωσσομάθειας Γ2

 

ΡΩΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

4 ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

 

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣ / ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

Α1

3 δεξιότητες δια ζώσης γραπτή εξέταση.

Διάρκεια: 2:30

 

1 δεξιότητα εξ αποστάσεως προφορική εξέταση. Διάρκεια: 20 ανά υποψήφιο

 

ΜΕΡΟΣ 1. 5 επιλογής

ΜΕΡΟΣ 2. 5 επιλογής

ΜΕΡΟΣ 3. 5 σωστό/λάθος

 

 

Διάρκεια: 30

ΜΕΡΟΣ 1. 10 σωστό/λάθος

ΜΕΡΟΣ 2. 5 επιλογής

ΜΕΡΟΣ 3. 5 επιλογής

 

 

 

Διάρκεια 40

ΜΕΡΟΣ 1. 50 επιλογής

ΜΕΡΟΣ 2. Παραγωγή σε δεδομένο θέμα 70-90 λέξεις

 

 

Διάρκεια 1:20

ΜΕΡΟΣ 1. Αυτοπαρουσίαση

ΜΕΡΟΣ 2. Μονόλογος

ΜΕΡΟΣ 3. Διάλογος

 

 

Διάρκεια: 20 ανά υποψήφιο

Α2

3 δεξιότητες δια ζώσης γραπτή εξέταση.

Διάρκεια: 2:30

 

1 δεξιότητα εξ αποστάσεως προφορική εξέταση. Διάρκεια: 20 ανά υποψήφιο

 

ΜΕΡΟΣ 1. 10 επιλογής

ΜΕΡΟΣ 2. 10 επιλογής

ΜΕΡΟΣ 3. 5 συμπλήρωση

 

 

Διάρκεια: 30

ΜΕΡΟΣ 1. 10 επιλογής

ΜΕΡΟΣ 2. 5 συμπλήρωση

ΜΕΡΟΣ 3. 10 επιλογής

 

 

 

 Διάρκεια 40

ΜΕΡΟΣ 1. 70 επιλογής

ΜΕΡΟΣ 2. Παραγωγή σε δεδομένο θέμα 90-120 λέξεις

 

 

Διάρκεια 1:20

ΜΕΡΟΣ 1. Αυτοπαρουσίαση

ΜΕΡΟΣ 2. Μονόλογος

ΜΕΡΟΣ 3. Διάλογος

 

 

Διάρκεια: 20 ανά υποψήφιο

Β1

3 δεξιότητες δια ζώσης γραπτή εξέταση.

Διάρκεια: 2:50

 

1 δεξιότητα εξ αποστάσεως προφορική εξέταση. Διάρκεια: 20 ανά υποψήφιο

 

ΜΕΡΟΣ 1. 5 συμπλήρωση

ΜΕΡΟΣ 2. 5 επιλογής

ΜΕΡΟΣ 3. 10 επιλογής

 

 

Διάρκεια 30

ΜΕΡΟΣ 1. 10 επιλογής

ΜΕΡΟΣ 2. 5 συμπλήρωση

ΜΕΡΟΣ 3. 10 επιλογής

 

 

 

Διάρκεια 50

ΜΕΡΟΣ 1. 70 επιλογής

ΜΕΡΟΣ 2α. Παραγωγή σε δεδομένα θέματα 90 -120 λέξεις

ΜΕΡΟΣ 2β. Περίληψη 100 - 150 λέξεις

 

 Διάρκεια 1:30

ΜΕΡΟΣ 1. Αυτοπαρουσίαση

ΜΕΡΟΣ 2. Μονόλογος

ΜΕΡΟΣ 3. Διάλογος

 

 

 

Διάρκεια: 20 ανά υποψήφιο

Β2

3 δεξιότητες δια ζώσης γραπτή εξέταση.

Διάρκεια: 3:00

 

1 δεξιότητα εξ αποστάσεως προφορική εξέταση. Διάρκεια: 20 ανά υποψήφιο

 

ΜΕΡΟΣ 1. 10 συμπλήρωση

ΜΕΡΟΣ 2. 10 επιλογής

ΜΕΡΟΣ 3. 5 σωστό/λάθος

 

 

 

Διάρκεια 30

ΜΕΡΟΣ 1. 10 επιλογής

ΜΕΡΟΣ 2. 5 επιλογής

ΜΕΡΟΣ 3. 5 σωστό/λάθος

ΜΕΡΟΣ 4. 5 αποκατάσταση κειμένου

 

 

 

Διάρκεια 50

ΜΕΡΟΣ 1. 70 επιλογής

ΜΕΡΟΣ 2α. Παραγωγή σε δεδομένο θέμα 150 - 200 λέξεις

ΜΕΡΟΣ 2β. Επίσημο γράμμα 50-70 λέξεις

 

 

Διάρκεια 1:40

ΜΕΡΟΣ 1. Περιγραφή εικόνας

ΜΕΡΟΣ 2. Μονόλογος

ΜΕΡΟΣ 3. Διάλογος

 

 

 

 

Διάρκεια: 20 ανά υποψήφιο

Γ1

3 δεξιότητες δια ζώσης γραπτή εξέταση.

Διάρκεια: 3:20

 

1 δεξιότητα εξ αποστάσεως προφορική εξέταση. Διάρκεια: 20 ανά υποψήφιο.

ΜΕΡΟΣ 1. 10 συμπλήρωση

ΜΕΡΟΣ 2. 10 επιλογής

ΜΕΡΟΣ 3. 5 σωστό/λάθος

 

 

 

Διάρκεια 40

ΜΕΡΟΣ 1. 10 επιλογής

ΜΕΡΟΣ 2. 5 επιλογής

ΜΕΡΟΣ 3. 5 αποκατάσταση κειμένου

 

 

 

 

Διάρκεια 40

ΜΕΡΟΣ 1. 70 επιλογής

ΜΕΡΟΣ 2α. Παραγωγή σε δεδομένο θέμα 100 - 120 λέξεις

ΜΕΡΟΣ 2β. Παραγωγή σε δεδομένο θέμα 200- 250 λέξεις

 

 

Διάρκεια 120

ΜΕΡΟΣ 1. Περιγραφή εικόνας

ΜΕΡΟΣ 2. Μονόλογος

ΜΕΡΟΣ 3. Διάλογος

 

 

 

 

Διάρκεια: 20 ανά υποψήφιο

 

 

Προτεινόμενες ιστοσελίδες: www.gramota.ru

 
 

 

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΚΑΙ ΚΑΤΑ 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ

  


Σχολή

Πιστοποιήσεις

Δραστηριότητες

Εκδόσεις

Σύλλογος


Αλβανικά

Αραβικά

Βουλγαρικά

Ελληνικά

Πολωνικά

Ρουμανικά

Ρωσικά

 

Πιστοποίηση

Επίπεδο Α1

Επίπεδο Α2

Επίπεδο B1

Επίπεδο B2

Επίπεδο Γ1

Επίπεδο Γ2

 

Σερβικά

Τουρκικά

Τσέχικα

Κινέζικα