Αρχική σελίδαΒιβλιοθήκηΙστορικό ΑρχείοΟι ΣυλλογέςΣυνέδριαΔιαλέξειςΕκδόσειςe-BooksΠροσωπικόΧορηγοίΕπικοινωνίαΝέα - Ανακοινώσεις  in English
     

ΣΧΟΛΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Τσεχική γλώσσα

     
 

Η Τσέχικη γλώσσα είναι μία από τις Δυτικές Σλαβικές γλώσσες, μαζί με τα Σλοβάκικα, Πολωνικά και τα Σερβικά. Ομιλείται από τους περισσότερους κατοίκους της Τσέχικης Δημοκρατίας και από Τσέχους σε όλο τον κόσμο (περίπου 12 εκατομμύρια ομιλητές συνολικά). Τα Τσέχικα είναι εξαιρετικά συγγενή των Σλοβακικών και σε μικρότερο βαθμό, των Πολωνικών και των Σερβικών. Η περιοχή όπου ομιλούνται τα Τσέχικα, ονομάζεται Βοημία και πήρε την ονομασία της από την φυλή Boii, που σύμφωνα με Ρωμαϊκές πηγές, κατοικούσε εκεί από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Οι διάλεκτοι της Μοραβίας θεωρούνται μορφές της Τσέχικης γλώσσας.

Οι περισσότεροι ενήλικες Τσέχοι και Σλοβάκοι μπορούν χωρίς δυσκολία να κατανοηθούν μεταξύ τους, καθώς μέχρι το διαχωρισμό της Τσεχοσλοβακίας ήταν εκτεθειμένοι και στις δύο γλώσσες στην εθνική τηλεόραση και ραδιόφωνο. Όσοι είναι γεννημένοι μετά το 1985 μπορεί να συναντούν δυσκολίες στην κατανόηση των λίγων λέξεων που διαφέρουν σημαντικά, ή στην κατανόηση γρήγορης εκφοράς προφορικού λόγου.

Η Τσέχικη λογοτεχνία εμφανίστηκε τον 13ο αιώνα. Το πρώτο βιβλίο στην Τσέχικη γλώσσα ήταν η Ιστορία του Τρωικού Πολέμου και τυπώθηκε στην πόλη Plzen (Pilsen) το 1468. Μετά από αρκετά χρόνια Αυστριακής διακυβέρνησης, κατά την οποία επίσημη γλώσσα της λογοτεχνίας και του κράτους ήταν η Γερμανική, παρατηρήθηκε αναγέννηση της Τσέχικης λογοτεχνίας στα τέλη του 18ου αιώνα.

Εξέχων συγγραφέας της πρώτης περιόδου της Τσέχικης λογοτεχνίας ήταν ο Jan Hus (1369-1415), ένας θρησκευτικός μεταρρυθμιστής που αναμόρφωσε την ορθογραφία της γλώσσας. Δημιούργησε το σύστημα όπου κάθε γράμμα αντιστοιχεί σε έναν ήχο με την προσθήκη κάποιων τόνων. Ως αποτέλεσμα, η Τσέχικη ορθογραφία διαφέρει από την Πολωνική. Για παράδειγμα, ο ήχος ch στα Τσέχικα, όπως στην λέξη church, γράφεται č αλλά ο ίδιος ήχος στα Πολωνικά cz.

Τα Τσέχικα θεωρούνται σχετικά δύσκολη προς εκμάθηση γλώσσα για τους Έλληνες. Η πολυπλοκότητα έγκειται στην εκτεταμένη μορφολογία και στην υψηλά ελεύθερη λεκτική σειρά. Όπως σε όλες τις Σλαβικές γλώσσες, πολλές λέξεις (ιδιαίτερα ουσιαστικά, ρήματα και επίθετα) έχουν πολλές μορφές (κλήσεις).

 

Προτεινόμενες ιστοσελίδες: www.seznam.cz, www.atlas.cz, www.mzv.cz

 

 

 

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΚΑΙ ΚΑΤΑ 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ

  


Σχολή

Πιστοποιήσεις

Δραστηριότητες

Εκδόσεις

Σύλλογος


Αλβανικά

Αραβικά

Βουλγαρικά

Ελληνικά

Πολωνικά

Ρουμανικά

Ρωσικά

Σερβικά

Τουρκικά

Τσέχικα

Κινέζικα